Κερδίζει έδαφος στους καταναλωτές η υπέρυθρη θέρμανση


Με τις περισσότερες πολυκατοικίες να μην έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του αυξημένου κόστους, η εναλλακτική λύση της υπέρυθρης θέρμανσης φλερτάρει πλέον ενεργά με τους καταναλωτές.
Η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 50% του κόστους του πετρελαίου, ενώ σε σχέση με συστήματα

όπως τα κλιματιστικά και τα συμβατικά ηλεκτρικά θερμαντικά, η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και το 80%. Με μικρό κόστος κτήσης και συντήρησης, η υπέρυθρη θέρμανση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η φθηνότερη πηγή θέρμανσης.
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο κερδίζουν σταδιακά μερίδιο στην αγορά που εκτιμάται ότι μπορεί στο επόμενο διάστημα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο κερδίζοντας όλο και περισσότερους καταναλωτές. Εμφανίζονται ήδη να αποτελούν πρώτη προτίμηση για μεγάλους χώρους, όπως αεροδρόμιο, αποθήκες, βιομηχανικούς χώρους όπου δεν υπάρχουν συχνές διαρροές αέριων μαζών, άλλα και γυμναστήρια και σάουνες.

Πως λειτουργούν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης
Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης περιέχουν ένα ειδικό φιλμ, ίσου περίπου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας είναι το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη (και όχι πολυαμίδιο, το οποίο διαφέρει), ένας πρακτικά άκαυστος θερμοσυσσωρευτής ο οποίος τροφοδοτείται από ηλεκτρόδια. Κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα.

Το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη είναι βελτιστοποιημένο για μέγιστη θερμική εκπομπή, ανώτερη από τα συμβατικά θερμαντικά υλικά. έτσι, αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, με λίγα Watt. Επιτυγχάνει έτσι την εκπομπή θερμικής ενέργειας με μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ποσοστό 90%.
Αντίθετα, οι κοινοί θερμοσυσσωρευτές –υπό συγκρίσιμες συνθήκες λειτουργίας– αποδίδουν υπέρυθρη ακτινοβολία σε ποσοστό 10-25%. Επίσης, το πολυϊμιδίο άνθρακα γραφίτη, συνεχίζει την εκπομπή ήπιας θερμότητας ακόμη κι όταν το πάνελ σβήσει! Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομία κατά τον κύκλο λειτουργίας των πάνελ.
Στην περίπτωση της υπέρυθρης θέρμανσης, η θέρμανση παράγεται και εκπέμπεται μέσα από το φως που είναι αόρατο στα μάτια μας. Ο λόγος που θερμαινόμαστε είναι διότι το δέρμα και τα ρούχα μας απορροφούν το φως, όπως ακριβώς γίνεται όταν μας «χτυπάει» ο ήλιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θερμαινόμενα πλαστικά film είναι ανθεκτικά στον χρόνο και δεν υπόκεινται σε φθορά, καθώς δεν περιέχουν μηχανικές αντιστάσεις ή κινούμενα μέρη.
Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση υπερθέρμανσης του film πάνω από τους 110º, ο μηχανισμός διακοπής ρεύματος εγγυάται την διακοπή λειτουργίας του σώματος Η γυάλινη επιφάνεια μπορεί να θερμάνει μέχρι 110° C. Το πλαίσιο δεν είναι θερμότερο από 25° C.
Με αντίστοιχο τρόπο, εκπέμποντας δηλαδή υπέρυθρη ακτινοβολία και θερμαίνοντας τα αντικείμενα και τα ανθρώπινα σώματα, λειτουργούν και τα λεγόμενα θερμαντικά σώματα μαρμάρου. Τα συγκεκριμένα σώματα βασίζονται σε επιφάνεια μαρμάρου ή γρανίτη που με την κρυσταλλική τους δομή αντα­νακλούν μέσω θερμικών ακτινών τη ζέστη ομοιόμορφα στο χώρο.

Η βασική διαφορά των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης με τους θερμοπομπούς είναι ότι λειτουργούν με την ακτινοβολία ενώ οι θερμοπομποί με τη μεταφορά θερμού αέρα. Ειδικότερα, τα πάνελ εκπέμπουν θερμότητα μέσω ακτινοβολίας ενώ στην περίπτωση των θερμοπομπών, ο ψυχρός αέρας του χώρου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, εισέρχεται στο κάτω μέρος της συσκευής και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται στον θερμοπομπό. Ο θερμός πια αέρας ανυψώνεται και εξέρχεται από τον θερμοπομπό προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία, ανεβάζοντας γρήγορα την θερμοκρασία του χώρου.
Σε ότι αφορά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να εγκατασταθεί ένα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης αρκεί ακόμη και μια μονοφασική παροχή ρεύματος για κάθε πάνελ, αλλά στην περίπτωση που πρόκειται να εγκαταστήσετε μεγάλο αριθμό θερμαντικών στο χώρο σας, καλό είναι η ηλεκτρική εγκατάστασή σας να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ίσως χρειαστεί να περάσετε επιπλέον παροχές, κάτι για το οποίο θα σας ενημερώσει ο ηλεκτρολόγος ο οποίος θα συμβουλευτείτε.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ενός πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης μπορεί να ανέλθει έως και τα 900W, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθός του.
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να αγοράσετε μαζί με κάθε πάνελ και ένα σύστημα χρονοδιακόπτη με θερμοστάτη ή, στην περίπτωση που αγοράσετε περισσότερα πάνελ, ένα σύστημα ελέγχου πολλαπλών πάνελ το οποίο με τη χρήση ενός κεντρικού ελεγκτή σας προσφέρει πλήρη δυνατότητα ελέγχου. Επιπλέον μπορείτε μέσω ενός δέκτη GSM να ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των πάνελ σας, καθώς, σε συνδυασμό με τη θερμοσυσσωρευτική ικανότητά τους, μπορεί να διακοπεί η λειτουργία τους έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Να σημειωθεί ότι τα πάνελ εξακολουθούν να ζεσταίνουν το χώρο χάρη στα συσσωρευμένα αποθέματα θερμότητας.

Εξαφανίστε την υγρασία από τους τοίχους
Βασική αρχή: Η υγρασία μεταφέρεται από τις θερμότερες στις ψυχρότερες επιφάνειες. Από τον ζεστό αέρα στους ψυχρότερους τοίχους.
Με δεδομένο ότι η υπέρυθρη θέρμανση δεν βασίζεται στη θέρμανση των ρευμάτων αέρα, τα οποία επικάθονται στους ψυχρούς τοίχους με συνέπεια τη δημιουργία υγρασίας, εξασφαλίζει τη διαρκή, σταθερή θέρμανση όλων των επιφανειών του χώρου.

Έτσι, τα δομικά στοιχεία του χώρου δεν θερμαίνονται απλώς επιφανειακά, αλλά και εσωτερικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υγροποιείται ο αέρας στην επιφάνειά τους, αλλά και να στεγνώνει η όποια υγρασία είχε παγιδευτεί στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η εξαιρετική και άμεση αφύγρανση του χώρου, αλλά και η σημαντική ενίσχυση της μόνωσής του, μιας και οι στεγνοί τοίχοι είναι οι καλύτεροι μονωτές. Το μόνο ποσοστό υγρασίας που μένει στο χώρο αφορά στον αέρα, ο οποίος δεν ξεραίνεται, αλλά αντίθετα παραμένει επαρκώς υγρός και υγιεινός.
Αισθητική
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι πως τα πάνελ με μεταλλική πρόσοψη προσφέρουν τη δυνατότητα εκτύπωσης. Έτσι, μπορείτε να ζητήσετε την εκτύπωση του σχεδίου της αρεσκείας σας, το οποίο θα μετατρέψει αυτομάτως το πάνελ σε πίνακα!
Επιπλέον, υπάρχουν πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης με φινίρισμα μαύρου γυαλιού. Το οπτικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το εξαιρετικά λεπτό πάχος των πάνελ και την τοποθέτηση που εσείς θα επιλέξετε, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

xe