Νομίζετε ότι το ουίσκι που πίνετε, όταν είναι ίδια μάρκα, έχει παντού την ίδια γεύση; Αν ναι, κάνετε τεράστιο λάθος!
Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται στο «Science», δείχνει ότι η γεύση του ουίσκι αλλάζει, ανάλογα με το χώρο που το πίνει κανείς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο για το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται το ποτό του και πόσο του αρέσει.
Για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάστηκε, αν και κατά πόσο, οι 400 συνολικά εθελοντές που συμμετείχαν, αισθάνονταν διαφορετική τη γεύση του ουίσκι τους, ανάλογα με τα διαφορετικά πράγματα που έβλεπαν, άκουγαν και μύριζαν στο περιβάλλον.
Τα πειράματα, που διεξήχθησαν σε τρεις διαφορετικούς χώρους, έδειξαν ότι η γεύση του ίδιου ουίσκι διαφοροποιείται σε ποσοστό 10% έως 20%, ανάλογα με το περιβάλλον που κάποιος το πίνει.
Μάλιστα, οι εθελοντές έτειναν να προσδίδουν στο ουίσκι που έπιναν μια γεύση σχετική με τον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, ένα «γλυκό» δωμάτιο έκανε το ουίσκι στον ουρανίσκο να φαίνεται πιο γλυκό και ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση προσέδιδε μια γεύση ξύλου στο ποτό.
Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση των χώρων όπου καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά