- Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 18-19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν εξασφαλίζει την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
- Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη μόλις ένα βαθμό, κερδίζουμε μέχρι και 10% από το λογαριασμό μας.
- Οι συχνές αυξομειώσεις του θερμοστάτη αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Όταν βγαίνουμε έξω, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 16 βαθμούς Κελσίου.
- Κλείνουμε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και διατηρούμε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.
- Εναλλακτικά, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με θερμοστατικούς διακόπτες σε κάθε σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου.
- Τοποθετούμε στον τοίχο, πίσω από τα σώματα, θερμομονωτικές πλάκες ή αλουμινόχαρτο, που επιστρέφουν τη θερμότητα στο χώρο.
- Εξαερώνουμε τα σώματα κάθε φθινόπωρο. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί.
- Αντικαθιστούμε τα παλιά συστήματα θέρμανσης με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά (π.χ. φυσικού αερίου). Η χρήση των καυστήρων αυτών μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 30%, με χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.
- Η συστηματική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα, που πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό, εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση.
- Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ ψηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου.Προτιμάμε θερμάστρες υγραερίου.
- Τέλος, διερευνούμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως ενεργειακό τζάκι ή καυστήρα και σόμπα πέλετ.
Θέρμανση: Εξοικονομήστε…κόστος | 10+1 τρόποι για να μην “καούμε”
Αναρτήθηκε από
michalis