Το facebook στην αναζήτηση εργασίας



Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε λογαριασμό στο facebook και επικοινωνείτε με φίλους και παλιούς συμμαθητές σας, ανεβάζετε τραγούδια και προσωπικές σας φωτογραφίες. Πόσοι, όμως, από σας αξιοποιείτε το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματικό σκοπό; Σίγουρα όχι πολλοί, γιατί το facebook συνδέθηκε κυρίως με την ψυχαγωγία και πολύ λιγότερο με την καριέρα, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, και έτσι μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό εργαλείο δικτύωσης, αρκεί να το χρησιμοποιήσετε σωστά.
tips για να αξιοποιήσετε επαγγελματικά το facebook
  1. Δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό προφίλ πέραν του προσωπικού σας, στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο. Στις μέρες μας, πολλές εταιρείες έχουν τις δικές τους σελίδες στο facebook ή έχουν αναρτήσει το προφίλ τους. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας professional προφίλ, προκειμένου να στέλνετε τα σωστά μηνύματα σε ένα δυνητικό εργοδότη. Μέσα από αυτό θα πρέπει να προβάλλετε τις επαγγελματικές οργανώσεις στις οποίες ανήκετε, να σχολιάζετε άρθρα που σχετίζονται με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε και φυσικά να αποφύγετε να μοιράζεστε με τους φίλους σας χιουμοριστικά ή πιο ελαφριά θέματα που μπορεί να βλάψουν τη διαδικτυακή σας εικόνα.
  2.  Αναζητήστε τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν στο facebook και ερευνήστε καλά τις σελίδες τους. Εκεί μπορεί να είναι αναρτημένες ανακοινώσεις νέων θέσεων εργασίας και διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν στις δράσεις της εταιρείας και στα επόμενα σχέδιά της. Όλα αυτά τα στοιχεία θα σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε για την επιχείρηση στην οποία σας ενδιαφέρει να εργαστείτε και να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για να το πετύχετε.
  3. Κάντε follow στις σελίδες και τα groups των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων που ανήκουν στον τομέα σας, προκειμένου να βλέπετε τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σ’ αυτές, όπως για παράδειγμα πιθανές ευκαιρίες καριέρας που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν. Οι σελίδες αυτές θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξετε και τις επαγγελματικές σας γνώσεις.
  4. Εγγραφείτε στις ομάδες που βρίσκονται τα πρόσωπα «κλειδιά» του τομέα σαςακολουθήστε τις δράσεις τους και βρείτε τρόπους για να δικτυωθείτε μαζί τους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και διάφορα events που οργανώνουν οι ίδιοι ή οι εταιρείες τους.
  5. Πέρα από τα επαγγελματικά groups, προσπαθήστε να γίνετε μέλη και σε groups που δεν σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενό σας. Μην αφήνετε απ΄ έξω δίκτυα που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, γιατί και μέσω αυτών μπορείτε να εντοπίσετε τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που σας ενδιαφέρουν.
  6. Φροντίστε να έχετε σταθερή παρουσία στο facebook, είτε έχετε δουλειά είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να είσαστε άνεργοι για να παραμείνετε ενεργοί και αναπτύξετε το επαγγελματικό σας προφίλ. Θεωρείται πιο έξυπνο να συμμετέχετε σε όλες τις φάσεις της καριέρας σας, ώστε αν χάσετε τη δουλειά σας ή αν αποφασίσετε να βρείτε άλλη, να έχετε ήδη κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να κερδίσετε χρόνο κατά την αναζήτηση νέας εργασίας.
xe